Gods levende water.

Water bevat een enorme schoonheid. In deze mooie winterweken kunnen we veel genieten van hoe mooi water kan zijn in zijn vaste vorm; we zien ijs op kreken en plassen, ijskristallen op de ruiten, soms een beetje sneeuw, en rijp op bomen, takken en velden. Water in de vorm van vorst heeft een prachtige uitstraling, de wereld ziet er anders uit. Stiller, rustiger. Maar water heeft eigenlijk op alle jaargetijden een mooie invloed. In het voorjaar brengt water groei, bloei en nieuw leven – de schepping straalt. In de zomer kunnen we genieten van de verkoeling en ontspanning die water brengt. Mensen gaan graag naar de zee, naar meren of een rivier op vakantie. Water brengt schoonheid en rust.

Water is niet alleen mooi maar heeft ook een enorme kracht: het kan levens, huizen en schepen verwoesten. Maar ook beschermen. Water houdt immers mens, dier en plant in leven. Een paar dagen geen water - en alles gaat dood! Zo belangrijk is water.

Water is ook iets bijzonders omdat het stromen kan. In verschillende gedaantes: als vocht in de lucht of als regen uit de wolken, daalt het neer in verschillende lagen van de aarde. Water ontspringt uit bronnen en stroomt de hele wereld over langs rivieren, zeeën, stromen en kreken. Zo heeft het overal invloed op.

Water heeft veel bijzondere kanten. God vergelijkt zich ook met water. Hij zegt dat Hij van alle soorten water, het Levende Water is: ‘wie het water drinkt dat Ik hem geef, zal nooit meer dorst hebben. Want het water dat Ik hem geef, zal een bron in hem worden waaruit water opborrelt dat eeuwig leven geeft.(Joh 4:14)

Hoe stel je je dat voor, dat je een bron bent waar levend water uit opborrelt? Misschien ervaar je in je leven een bepaalde stroom waar je in mee dobbert. Werk, gezin, kerk en andere dingen – je gaat mee op de stroom. En soms ben je overal moe van, ontbreekt je enthousiasme, moed. En dan zegt God: Ik wil voor jou zijn als een waterbron. Een plaats waar je naartoe kunt als je moe bent en dorst hebt naar rust. Of als je vol bent met vragen en verlangt naar antwoorden. Bij God kun je vergeving ontvangen voor alles wat je verkeerd deed – Gods water wast ons schoon. Zo mogen we weer met een schone lei beginnen. En Gods levende water geeft ons rust en nieuwe energie om te leven, en dan góed te leven. Vanuit Gods liefde en kracht mogen we de wereld weer in. God wil ons zelf tot een stroom van water maken die nooit uitgeput raakt, maar de eeuwigheid door bruisend blijft. Wij mogen zo een bron worden van leven voor anderen, die door ons heen iets mogen zien van Gods vreugde, rust en wijsheid.

Van alle schoonheid die we zien in water, ijs of sneeuw, is Gods levende water van de allergrootste schoonheid en kracht. Want Zijn aanwezigheid is als de mooiste waterstroom. Hij maakt ons leven pas écht mooi, een krachtig, een bruisend leven, voor altijd in Gods aanwezigheid.

Marijke