De les van de lelie

Iedere dag gaan er nieuwe knoppen van lelies open. Oranje, geel en groen staan ze bij ons in de tuin te genieten van de zon.
De lelies kregen van Jezus een boodschap mee. Ze kunnen niet praten, maar wel iets laten zien. Jezus zegt in de Bergrede: “kijk naar de lelies. Ze werken niet, ze weven niet. En toch ging zelfs Salomo niet zo gekleed als een van hen.”

Een lelie is de levende les van God dat jij je geen zorgen hoeft te maken. Net zoals die lelie zich geen dag zorgen maakt om de kleuren die ze morgen aan zal trekken hoef ik me geen zorgen te maken over wat ik moet eten, drinken of aantrekken. Zelfs als wij met lege handen staan blijft God voor ons zorgen.

Waarom doet Hij dat?
Jezus zegt: “zoek eerst het koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden.” Als je leeft voor het koninkrijk van God ontdek je steeds meer hoe God ons alles wil geven wat we nodig hebben – en nog veel meer dan dat.
Dat klinkt makkelijk, maar dat is het vaak niet. Als ik tegen vragen aanloop waar ik geen antwoord op heb reageer ik vaak door me zorgen te maken. Als vrienden ziek worden, als bekenden in de problemen komen of als ik in mijn werk tegen grote vragen aanloop zoek ik al snel wat ík kan doen. Hoe kan ik me meer of beter voor die ander inzetten? Hoe kan ik het probleem oplossen?
Maar Jezus leert me om af en toe naar buiten te kijken en te luisteren naar de lelies. Ik hoef deze wereld niet te dragen. En jij ook niet. Wij mogen soms mee werken aan oplossingen voor problemen, we mogen elkaars ellende en verdriet soms verlichten. Maar voor alles is God aan het werk en Zijn werk gaat door.
Zijn koninkrijk komt zeker. Dat is beloofd, dus dat gebeurt.
En daarom probeer ik me niet bezorgd te maken. Kijk naar de lelies en leer de les van de lelie: verlang naar het koninkrijk van God. Alleen Hij geeft ons leven bloei.

Johan Harmanny