Advent – “Hij komt”

Wat wil je hebben?
Het is een vraag die in december vaak wordt gesteld.
Juist deze maand proberen reclamemakers me op allerlei manieren over te halen om extra koopjes in te slaan. En omdat het buiten vaak koud is, nodigt zo’n warme winkel nog meer uit om even rond te kijken wat ik nog meer aan wensen heb.
Ik vraag ik soms af: hoe passen al die spullen die ik mijzelf of anderen kan geven bij het grote geschenk van God? Nieuwe spullen geven even een prettig gevoel, maar na een paar dagen ben ik er aan gewend en ervaar ik ze niet meer als nieuw. Het prettige gevoel van nieuwigheid gaat voorbij.
De boodschap dat je van meer spullen gelukkiger zou worden vormt een contrast met kerst zoals God me dat laat zien. Zijn geschenk heeft tweeduizend jaar later nog niets aan waarde verloren. Het verhaal van God die geboren wordt in een stal om vrede te brengen spreekt na al die eeuwen nog steeds heel veel mensen aan. Ook mensen die niet gelovig zijn.
Waar komt dat door?
Gods geschenk is tijdloos. Iedereen verlangt naar vrede, heel veel mensen verlangen naar de mogelijkheid om te leven met God. Kerst laat zien hoe ons leven aan de eeuwigheid raakt. God werd één van ons, herkenbaar, aanraakbaar. Een baby, een mens zoals jij en ik.
Al die spullen die ik in december kan kopen zijn niet tijdloos, maar heel tijdgebonden. Het gaat om de nieuwste mode, die volgend jaar weer oud is, de beste literatuur, die over een paar maanden weer vergeten is, het leukste speelgoed, dat bij de volgende rage in een opbergla verdwijnt.
Ze laten mijn leven niet aan Gods werkelijkheid raken, maar binden juist aan de mode en rages van dit moment. Daarom geven ze maar kort plezier – na een poosje kun je er niet zoveel meer mee. En komt de vraag opnieuw voorbij: “wat wil je nu weer hebben?”

Het wonder van kerst is dat God niet naar me toe komt met een tijdelijke oplossing. Hij komt in Christus mijn leven delen. Van de wieg tot het graf en zelfs daarna. Hij geeft me uitzicht op verandering die ik zelf niet kan bereiken. Op een betere wereld waar het leven goed is.

Kerst biedt een welkom tegengeluid tegen al die reclames die inspelen op mijn hebberigheid. Wat heb je eigenlijk echt nodig? Als God je de hemel belooft, waarom zou je je dan druk maken om de laatste rages van het jaar?

Als ik dat opnieuw zie helpt me dat om in de periode van advent niet te veel bezig te zijn met mijn wensen, maar me te richten op Gods wensen. Hoe kan ik Zijn liefde en gulheid weerspiegelen in mijn dagelijks leven?
Advent – Hij komt. Niet om mijn cadeauwensen te vervullen, maar om voorgoed ons leven te delen.

Johan