Wie is jouw held?

Wie is jouw held?

Als ik in de Bijbel lees over Simson, Ruth, David of Maria heb ik veel bewondering voor hun geloof. Stiekem ben ik wel eens jaloers op hun bijzondere band met God. Waarom spreekt geloven tegenwoordig niet net zo vanzelf als toen? Waarom maken wij geen wonderen mee?

Hoe kan ik een geloofsheld worden?

Op het moment lees ik regelmatig in het Bijbelboek Rechters. Daar kom je veel geloofshelden tegen. Ze laten zien hoe goed het leven met God is.

In mijn herinnering zijn deze mensen helden. Maar juist als ik over hen lees valt me op dat ze meer dan helden zijn. Het zijn mensen die zwak durven zijn. Die hulp nodig hebben. Die fouten maken en daar open over zijn. Misschien spreekt me dat nog wel meer aan dan al die kracht en al die wonderen.

Openheid over wie je bent voor God, openheid over wat je zelf niet kunt en waar je hulp bij zoekt, openheid over een geloof dat niets te maken heeft met stoere helden en alles met m’n zwaktes, mijn falen, m’n onmacht – en een geloof waarin God juist dan voor me klaar staat om me op te vangen als ik het zelf niet redt, dat is een geloof wat iedereen nodig heeft.

We leven in een tijd van sterke mensen met veel mogelijkheden. We geloven in de macht van onze cultuur, de macht van het geld, de wetenschap. We geloven dat we zelf heel veel kunnen. Als dat dan niet lukt faal je voor het oog van iedereen. Je wordt uitgelachen, uitgespuugd, weggezet als zwakkeling. Denk maar aan politici die falen, aan kerkleiders die misbruik hebben gemaakt van hun positie, aan banken die totaal verkeerde beslissingen genomen hebben. We wijzen graag naar hen om te laten zien dat zij fouten maken die wij niet maken. Wij zijn sterker, slimmer, beter, toch? …

Of toch niet? Wie ben ik als ik op mijzelf terug geworpen wordt? Zou ik het redden als ik niet in Nederland zou wonen, maar in een krottenwijk in Armenië of in een vluchtelingenkamp in Syrië?

Zou ik niet falen als de mensen om me heen alles weten wat ik ooit hebt gezegd, gedacht, getweet of gepost? Ben ik een stoere held die nergens bang voor is of ben ik diep van binnen zwak en hulpeloos?

De Bijbel laat steeds weer zien: kom maar met je zwaktes naar God toe. Kom met je vermoeidheid, je hulpeloosheid, je zondes, je falen, alles waar je je voor schaamt. Breng het bij God en Hij lacht je niet uit. Hij spuugt je niet uit, zet je niet weg als zwakkeling. Hij slaat Zijn arm om je heen, vergeeft  je en heeft ons onvoorwaardelijk lief. Hij nodigt je aan tafel om als hulpeloos mens bij Jezus te komen eten en Zijn leven te delen.

Een geloofsheld in de Bijbel is niet sterk en stoer, maar eerlijk over zijn of haar zwakte. Laten we minder jaloers zijn op hun kracht, hun wonderen en meer verlangen naar Gods liefde die hen kracht gaf, ook als ze struikelden, vielen en weer onderuit gingen. Omdat Gods liefde altijd groter is dan onze onmacht. Omdat God in Jezus mens werd om hulpeloze mensen voor eeuwig hulp te bieden.

 

Johan