Als klei in Gods handen

 

 

 

Als klei in Gods handen

"Immers, jullie zijn in mijn handen als klei in de handen van een pottenbakker"... (Jeremia 18:6)

Als een pottenbakker een pot aan het maken is, controleert hij hoe hard die is door hem uit de oven te halen en er tegen te tikken. Als hij 'zingt' en helder klinkt, is hij klaar. Als hij 'dof' klinkt, gaat hij weer terug de oven in. 

Iemands karakter wordt ook gecontroleerd door er tegen te tikken. De laatste tijd nog een tik gehad? Late telefoontjes. Chagrijnige leraren. Mopperende moeders. Verbrande maaltijden. Lekke banden. Dat-meen-je-niet-deadlines. Dat zijn tikken. Tikken zijn die ellendige ongemakken die het slechtste in ons boven halen. Ze overvallen ons. Onverwachts. Ze zijn niet groot genoeg om een crisis te vormen, maar als je ergens genoeg van krijgt, pas dan op! Files. Lange rijen. Lege brievenbussen. Vuile kleren op de grond. Zelfs nu ik dit zit te schrijven krijg ik een tik. Vanwege interrupties heeft het me bijna twee uur gekost om deze twee alinea's te schrijven. Tik. Tik. Tik. 

Hoe reageer ik? Klink ik helder of klink ik dof? Jezus zei dat waar het hart van vol is, de mond van overloopt (Lucas 6:45). Niets kan zo goed laten zien waar het hart van overloopt als een stevige tik. Het ware karakter van iemand zie je niet in heldhaftige momenten, maar in de met tikken gevulde sleur van het dagelijks leven. Als je de neiging hebt om eerder dof dan helder te klinken, vat dan moed: God is aan het werk voor jouw bestwil. Elke tik herinnert je eraan dat God je aan het vormen is. 

 

Marijke Harmanny (Overgenomen uit: In Gods Werkplaats, Max Lucado, p. 59)