Hoop

Hoop

Deze week vieren we het kerstfeest. Daarna duurt het nog maar een paar dagen voor het oude jaar voorbij is. Het nieuwe jaar begint. Als een lege agenda die je nog helemaal vol kunt schrijven en tekenen. Als een lege kamer, die je nog helemaal in kunt richten. Het is gek, er verandert alleen maar een cijfertje in een jaartal, maar toch voelt het als veel meer dan dat. Misschien ook wel, omdat het vanaf januari steeds langer licht is en we weer op het voorjaar afgaan. Een nieuw begin. 

Ik vind het mooi dat we vlak voor dat nieuwe begin kerstfeest vieren. De geboorte van Jezus. Alsof God zegt: dat nieuwe jaar hoef je niet alleen in te gaan. Ik ben erbij. Die lege bladzijdes hoeven je niet aan te staren - Ik help je om ze op een mooie manier in te vullen. Kerstfeest is een feest vol hoop. Omdat het gaat over Gods aanwezigheid, niet alleen op grote, bijzondere momenten maar juist ook op gewone dagen, waar weinig bijzonders over te vertellen is. Net zo gewoon als die stal in Bethlehem, waar een gewone jonge vrouw moeder van Jezus werd. 

In de kerk zoeken we naar manieren om het nieuws van Gods aanwezigheid te delen. We zijn weleens somber, hoe lang kunnen we dit nog doen? Hoe lang zijn er mensen die hier enthousiast van worden? Moeten we er rekening mee houden dat het ook een keer afgelopen kan zijn? Juist dan is kerstfeest het feest dat hoop biedt: God maakt zichtbaar dat wij er nooit alleen voorstaan. Dat het uiteindelijk niet gaat om ons enthousiasme, onze energie of de ruimte die wij in onze agenda's kunnen vinden. Het gaat om wat Hij doet. Zolang Hij verder gaat, is er hoop. En God stopt nooit met het bieden van hoop. 

De laatste weken werd ik in de gemeente steeds weer verrast door mensen die enthousiast en hoopvol in de kerk staan. De gemeente verandert, kerk-zijn verandert, maar dat is altijd gebeurd. Wat niet verandert is dat God steeds weer mensen geeft die blij worden van het goede nieuws van Christus. Steeds weer geeft Hij christenen die vol enthousiasme voor het goede nieuws het licht van Christus weerspiegelen dat doorbreekt in deze wereld. 

Ik wens u allen hoopvolle kerstdagen en een gezegend nieuw jaar toe. 

Johan