Gods plaats in je leven

 

Welke plek heeft God in je leven? Is Hij te gast of hoort Hij bij je thuis? 

In de kerk gaat het dit seizoen over thuis zijn in Gods huis. De plek waar je je thuis voelt is belangrijk: thuis is de plek waar je 's ochtends opstaat om te ontbijten, aan het werk te gaan, naar school te gaan, de dingen te doen die je gewend bent. Thuis is de plek waar je 's avonds naartoe gaat, om samen met je familie te eten, om uit te rusten voor een nieuwe dag. Als het thuis niet goed gaat merk je dat op school of op je werk. Als het thuis prettig is heb je energie om aan de slag te gaan, om je in te zetten op je werk of op school. Of je je ergens thuis kunt voelen heeft grote invloed op alles wat je doet. 

Zo is het ook met geloof. Als je je thuisvoelt bij God heeft je geloof effect op de manier waarop je in het leven staat. Laat je band met God het uitgangspunt zijn voor al die andere dingen die je doet, zoals je huis de plek is waar je 's ochtends vertrekt en 's avonds terugkeert. Maak aan het begin van je dag tijd voor een gesprek met God, net zoals je aan het begin van de dag tijd maakt om je tanden te poetsen, schone kleren aan te trekken, te ontbijten. Die praktische dingen zijn belangrijk om er op je werk fris uit te zien en energie te hebben om aan de slag te gaan. Die tijd met God is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je je werk niet alleen hoeft te doen. Om na te denken over de plaats die God je in de samenleving geeft. Je leeft niet voor jezelf, maar voor Hem en voor de mensen die Hij om je heen laat leven. 

Maak aan het eind van je dag tijd voor God om na te praten over wat je hebt gedaan, om te bidden voor moeilijke keuzes waar je voorstond of te danken voor resultaten die je hebt gezien. Spreek met Hem over de mensen die je hebt ontmoet. Net zoals je aan het eind van de dag tijd neemt om bij te praten met je gezin over wat je die dag allemaal hebt meegemaakt. Wees je ervan bewust dat je je leven van God gekregen hebt en dat Hij je roept om met Hem onderweg te zijn. 

Die tijd voor God kun je vinden als je in de auto of op de fiets zit, onderweg naar je werk of naar huis. Of door vijf minuten eerder op te staan, zodat je niet in grote haast alles moet voorbereiden, maar rustig even kunt zitten om te bidden. Of door 's avonds na het eten niet gelijk een andere klus te gaan doen of een film te kijken, maar eerst even rust te nemen om Bijbel te lezen, na te denken, bij God te zijn. Zorg dat God geen gast is in je leven die af en toe voorbijkomt, maar dat Hij bij je thuishoort, onderdeel is van alles wat je doet. 

Thuis, het is de plek waar je 's ochtends met nieuwe energie opstaat en 's avonds rust vindt na een drukke dag. Rust en energie die God geeft om geroepen door Hem iedere dag in het leven te staan. Wees thuis bij God. 

Johan Harmanny